PAC Software

PAC voor Uitgeverijen is een productlijn gebaseerd op een open database. PAC stelt u in staat uw bedrijfsprocessen te integreren en de efficiëntie te verbeteren. Het systeem bestaat uit een verscheidenheid aan modules, opgebouwd rond enkele technologisch vernieuwende fundamenten, die ook steeds verder worden ontwikkeld naar innovatieve (web)platformen. Hierdoor heeft PAC een modern, snel en gebruikersvriendelijk karakter.

Alle actoren en organisaties binnen een project worden beheerd met het centrale relatiesysteem en deze kunnen worden toegewezen aan diverse werkzaamheden en hoedanigheden binnen het project. De pers- en presentexemplaren kunnen worden beheerd met het perssysteem. Aanbiedingenlijsten kunnen éénmalig worden vastgelegd en ten behoeve van diverse lijsten en online-publicatie op internet worden gegenereerd.

Met PAC is het mogelijk om het gehele traject van concept, manuscript, voorbereiding, productie, verkoop en vernietiging te beheersen. In PAC kunnen projecten (titels, uitgaven, drukken), planningen, calculaties en fysieke kenmerken worden vastgelegd. Daarnaast is PAC XML enabled en in diverse onderdelen wordt de mogelijkheid geboden om eigen rapportages daarop te baseren met behulp van XSLT en deze te koppelen aan PAC.

Wij zochten een logisch, overzichtelijk, goed werkbaar systeem, waarin wij zowel onze royalty-administratie konden opnemen, de planningen van onze producties konden stroomlijnen en die als database kon dienen voor onze belangrijkste gegevens. In PAC vonden we het ideale systeem dat aan al onze wensen voldeed.

Jesse Goossens

Adjunct Uitgever, Lemniscaat

We hebben voor het totale pakket van PAC gekozen omdat wij geloven in één database en niet in verschillende programma’s. Naast PAC gebruiken wij alleen nog het boekhoudpakket Accountview. Het is gebruikersvriendelijk, en communiceert heel goed met ons boekhoudprogramma Accountview.

Marc Borstlap

Controller, Prometheus

We zijn heel tevreden over PAC. Het is een applicatie specifiek voor ons vak, dus we hoefden niet het wiel opnieuw uit te vinden. Wij hebben veel maatwerk laten maken, omdat we een andere visie op bepaalde zaken hebben dan onze collega’s. Het is dus een doorlopend proces van vernieuwingen en uitbreidingen.


Jesse Hoek

Manager Operations, Singel

Modulaire opbouw

Binnen de uitgeverij staan de titels en relaties centraal. Het systeem PAC is daarom georganiseerd rondom de twee overeenkomstige kerngebieden: projecten en relaties. We kunnen hiervan velerlei bijkomende informatie opslaan, verwerken en analyseren. Wij hebben dit binnen PAC gegroepeerd naar functies en processen zoals Titelbeheer, Royalty’s, Logistiek en dit verwerkt in hoofdmodules: Planning – Fiatterings workflow – Calculatie – Project  – Relatie – Order – Royalty – Persrecensie – Begroting – Documenten en mailingen – XML Export – DocShare – Factuur – Magazijn – Omzetrapportage

Titelbeheer

Met de module Titelbeheer legt u de belangrijke basisinformatie vast over projecten, zoals titel, subtitel, auteur(s), vertaler, redacteur, uitgever van het origineel en meer.  Per project kunnen meerdere uitgaven vastgelegd worden en kunnen ISBN, verschijningsvorm, fonds, fondsgroep, NUR, genre en inhoudelijke teksten ingevoerd worden.  Bovendien is er de mogelijkheid tot het automatisch laten genereren van ISBN’s op basis van vrije trajecten. Deze kunt u zelfs op fondsniveau verdelen.  U kunt (bij)drukken invoeren waarbij invoerfouten eenvoudig te herstellen zijn.  Sets en reeksen zijn ook eenvoudig mogelijk en U kunt tal van fysieke kenmerken gebruiken om het product te beschrijven. Alle relaties die tijdens de voltooiing van het product meewerkten kunnen worden vastgelegd t.b.v. de colofon, maar ook andere bijdragers en of medewerkers.

 

Royalty's

De royaltymodule wordt gebruikt om de royalty’s op gerealiseerde omzet te verdelen, te verrekenen met voorschotten en uit te betalen. U kunt hierbij gebruik maken van diverse contractsoorten, exploitatiegroepen, staffels, verdeelsleutels, verkoopsoorten, meertalige afrekeningen, percentages over diverse omzetsoorten en eenvoudige omzetcorrectiemogelijkheden tbv afronden van contracten. Alle mutaties worden cumulatief/historisch bijgehouden zodat het systeem verder telt waar het is gebleven. Dit maakt ook een initiële opstart eenvoudig.   Extra mogelijkheden zijn het berekenen van diverse soorten voorschotten (niveaus), maar ook te verrekenen kosten en/of garantiemogelijkheden, het bijhouden en verrekenen van deficit/tekort en afrekendrempels.  Tevens zijn er uitgebreide mogelijkheden om nevenrechten te verdelen met verschillende percentages per rechtenrubriek.

 

Logistiek

Het bijhouden en controleren van de voorraad is een belangrijk en ingewikkeld proces, zeker als u voorraad heeft bij verschillende magazijnen. Met de module Magazijn biedt PAC u een simpele, overzichtelijke manier om de stand van uw voorraden bij te houden.  Per artikel is het mogelijk om meerdere voorraadlocaties op te geven, zodat u uw voorraad bij meerdere magazijnen kunt bijhouden. Bovendien is er de mogelijkheid om samengestelde artikelen te voeren, zoals displays of pakketten. U kunt voorraadlijsten maken met invalshoek ISBN om de voorraad van een bepaalde titel te bekijken, ook de totale voorraad bij een magazijn kan makkelijk bekeken worden. Omzetrapportage maakt het tevens mogelijk om heel flexibel en dynamisch rapportages te genereren op basis van uw omzetgegevens.  En maakt het onder andere mogelijk om verschillende omzetgegevens met elkaar te vergelijken.  Met behulp van de ordermodule kunt u snel telefonische of gefaxte orders invoeren zonder diepgaande technische kennis van de gebruikte order-/verkoopsoorten bij het Centraal Boekhuis. De orders worden elektronisch verzonden aan het Centraal Boekhuis en de voorraadstanden van de titels van Centraal Boekhuis kunnen worden ingelezen. Met de module Facturatie bent u in staat om direct vanuit PAC facturen te maken van uw boekverkopen het is mogelijk om verschillende geldstromen naast elkaar te laten lopen en allemaal uiteraard in uw eigen huisstijl.   Gegevens kunnen door middel van journaalposten naar uw financiële administratie worden verzonden.  Artikelen met gecombineerde btw-percentages worden op dezelfde manier behandeld als alle andere. De btw-specificatie kan vervolgens op een fiscaal correctie manier worden getoond en verwerkt.

 

Binnen enkele hoofdmodules hebben we specifieke functies ondergebracht in sub modules. Het voordeel is dat u alleen de benodigde modules hoeft aan te schaffen die u ook werkelijk gebruikt. Momenteel onderscheiden wij de volgende sub modules:

Submodules

Boekhoudintegratie – Media-/Beeldbank (DAM – Digital Asset Management) – Calculatiemodelbeheer- Herdruksignalering – CB communicatie – Drukstaffels – Leveranciersopdracht – E-ordering drukkerijen- Onderhanden werk – CRM – Customer relationship management – Saleskit – Ordertelling – ONE Orders – Relatienotitie – Taken – Titelaanvraag – Catalogusbeheer – Verkoopprijs – Outlook koppeling – SQL Server – ONIX 3 CB – ONIX 2.1 CB – BOL.com – ScanLaser – CvdM – DocShare voor contracten – Connectors voor o.a. Market Maker – CB V&I bestanden – WebShare voor planning – Fondslijsten – Orders en recensie aanvragen – Batchrun scheduler

PAC op maat

Door de modulaire opbouw kan PAC software gemakkelijk worden afgestemd op úw situatie. Een greep uit de vele modules en de toepassingen die hiermee mogelijk zijn:

 • Standaard uitgebreid projectbeheer met alle verschijningsvormen onder één project en met diverse selectiemogelijkheden en een snelle toegang tot alle details in de diverse modules.
 • Standaard uitgebreid relatiebeheer met diverse vrije categorieën, selecties en ook snelle toegang tot alle details in de diverse modules.
 • Standaard beeldbank voor het vastleggen, koppelen en synchroniseren van diverse mediabestanden en teksten zoals flap-aanbiedingsteksten, quotes, omslagen, epubs, foto’s, etc.
 • Onbeperkte catalogi aanmaken ten behoeve van diverse onderdelen zoals de website, de synchronisatie met Centraal Boekhuis, de order invoer, omzetverslaglegging, publiciteit, planningen, etc.
 • Het automatisch aanmelden van uw titels bij Bureau ISBN, Centraal Boekhuis, iBookstore, CvdM, BOL.com, Kobo of andere partijen zonder dubbele invoer.
 • PAC synchroniseert dagelijks met meerdere interne en externe websites van onze klanten waaronder ook diverse webshops. Maar ook met externe beeldbanken zodat PAC zorgt voor de centrale verwerking naar alle betrokken partijen. PAC heeft ook zelf een uitgebreide beeldbank indien u hierover nog niet beschikt.
 • Het registreren van uw beslissingstraject. U bouwt hiermee een historie op van uw oplagebepaling ter onderbouwing van uw latere aankopen.
 • Het vastleggen en bewaken van uw projectplanning, wat veel gebruikt wordt door de bureauredactie en de afdeling productie. Met to do’sin het dashbord (“de cockpit”) en op diverse standaard,- en eigen overzichten. Handig en inzichtelijk tijdens de diverse vergaderingen. Het is tevens mogelijk om drukopdrachten te maken, zowel op papier of als bijlage in email, als direct elektronisch doorsturen naar de drukker.
 • Invoeren van orders voor CB, maar ook andere interne of externe magazijnen met dezelfde interface. Met digitale verwerking naar CB, maar ook naar andere externe partijen, volledig geautomatiseerd. Inclusief factuurafhandeling.
 • Intern, maar ook extern voorraadmanagement. Automatisch bijhouden van voorraden door en verwerking van digitale mutaties van CB en andere partijen.
 • Het bijhouden van uw targets en (voor)orderregistratie.
 • Het analyseren van uw omzet en afzet.
 • Inzicht in uw gecalculeerde en gerealiseerde kosten.
 • Het opstellen van uw begroting en doorlopende termijnprojecties.
 • Het vastleggen van uw contracten, voorschotten en het genereren van uw royaltyafrekeningen. Genereren van standaard auteurs en vertalerscontracten op basis van Nederlandse modellen.
 • Het volgen van manuscripten en rechten via PAC rechtenmanagement.
 • Het versturen van uw persexemplaren en het verwerken van recensies.
 • Het maken van uitgebreide selecties op basis van categorieën, codes en historische selecties en daarmee uw (e)mailingen.
 • Het opstellen van verkoopfacturen voor directe leveringen (vaak automatisch uit PAC order), maar ook voor externe magazijnen door middel van FTP verzending van PDF facturen naar de leverancier.
 • Het digitaal beheren en verzenden van documenten voor printing on demand.
 • Communicatie met complementaire systemen voor uw financiële administratie, zoals Bestmate, AccountView en iMuis.

 

Dit is maar een greep uit de mogelijkheden. Een overzicht van alle modules van PAC software vindt u [hier]Voor meer informatie neem contact met ons op via het contactformulier